Tuesday, February 16, 2010

Dah hampir dua bulan....

Assalamualaikum.....

Afwan banyak2 kepada antum semua, sudah lama ana dah tak update blog. Banyak perkara yang berlaku, yang perlu diselesaikan...dah lama tak menulis, idea pun dah kering kerna mata tinta sudah lama berhenti.

oklah, ana just terfikir nak kongsi dengan antum semua suasana disini, di bandar Kuching. Bandar Kuching betul2 dekat dengan airport, begitu jualah sekolah ana. Dalam 10 minit, blh sampai airport. So, sape2 nak datang kuching bolehla nak minta ana ambik kat airport. Orang di bandar Kuching hidup mewah, ana mula2 datang sini terkejut dan tergamam, rumah mereka besar2 mcm istana, ada yang sampai tiga tingkat, subhanallah...semuanya rezeki dariMu. Kaum yang paling ramai di bandar Kuching adalah bangsa Cina. Skrang tgh mood Chinese New Year kan, so kat sini mereka sambut macam kita sambut Hari Raya, sangat happening, mercun meletup disana sini...

Disebabkan ramai orang Cina, makanan halal agak sukar di cari, semua rasa was-was nak beli...mana tak nyer, dalam satu pasar yang sama ada jual daging khinzir dan ayam dan ikan. Walaupun tempat berasingan tapi dekat jugak la...geli dan loya tgk daging khinzir bergantungan...so, makanan yang paling yakin utk dibeli adalah telur, blh dikatakan tiap2 hari makan telur, muka pun dah mcam telur.....

Pegangan agama kat sini sangat menyedihkan dikalangan muslim. Ana ada ajar topik alkohol bagi subjek sains tingkatan 4, so ana tanya siapa pernah minum arak....pelajar muslim angkat tangan sekali....ana rasa sangat sedih. Pelajar perempuan muslim, sewenang2- wenangnya membuka tudung selepas keluar kelas, tamat waktu persekolahan. Ya Allah kurniakanlah mereka hidayah-Mu. Bila ana borak2 dgn pelajar non-muslim, mereka berkata...cikgu ramai jer orang Islam minum arak kat satu tmpat tu. Ana rasa bagaikan berada dibumi org yang tidak pernah menerima ajaran Islam.

Sungguh besar tanggungjawabku disini, besar amanahMu. Tapi, aku kebuntuan ya Allah. Tunjukkilah jalannya ya Allah. Kurniakanlah aku teman seperti yang telah Engkau kurniakan kepadaku ketika berada di bumi UTM.....miss ukhuwwahfillah.

Kenangan di bumi UTM takkan luput dari ingtanku.....

7 comments:

FITDRIYAH said...

semoga terus tabah di sana...Moga Allah permudahkn segalanya...

marjan said...

jazakillah fit....bila nak datang kuching?

nurul farhana yanti a.ghani said...

kak ma... yanti xsbr nk naik saga hehehe weng2x...

marjan said...

???dah tukarla...

Tarhata Kiran said...

Kak Mar....bujur telur kan lawa...hehe


semoga tabah hati tak berbelah bagi...

kita ditempatkan sesuai dengan competent diri kita... you are the best among us to survive with that situation..

and yanti...dengan situasinyer..macam2 cerita...

kak miah...apa cerita yer...

kak diana...semua pasal sekolah..

i miss you all very much...never forget our sweet memory..

ilhami said...

salam kak mar...ape nama sklh akak ajar kat kuching?sy pn ade sepupu ngajar d sana..dh 2taun kot..ex-upsi

marjan said...

to ilhami:

waalaikumussalam...blh aka tahu siapa ilhami,ilani ker?

sek akak smk dpha gapor, stampin